Skip to Content

10 Idei pentru transformarea resturilor de mancare in preparate delicioase

10 Idei pentru transformarea resturilor de mancare in preparate delicioase

Economisiti timp si bani si organizati-va eficient timpul petrecut in bucatarie! Incercati aceste uimitoare idei si retete pentru transformarea resturilor de mancare in preparate delicioase! >>>

Acest articol este despre economisirea banilor si a timpului si crearea unor retete delicioase si hranitoare in acelasi timp! Gatitul este o activitate care necesita destul de mult timp, dragoste si sarguinta – trei calitati pe care nu le poti folosi la maximul potential mereu.

Uneori este frumos sa poti “arunca” cateva ingrediente intr-un castron sau cratita fara sa te gandesti prea tare la reteta si la ingredientele care-ti lipsesc, si totusi sa iasa ceva delicios. Partea buna este ca multe gustari si feluri de mancare simple se bazeaza pe asta!

Poate ca uneori se intampla sa te uiti in frigider si sa zici “hai ca nu am ce sa fac cu astea, mai bine imi comand ceva.” – insa aici gresesti! Ai fi surprins sa afli cate retete exista pe baza celor mai simple ingrediente pe care oricine le poate avea deja in frigider sau in camara la finalul lunii – lucruri de baza, sau cele pe care nu ai apucat sa le folosesti de la retetele anterioare!

Pe asta se bazeaza intregul articol de astazi, in care va voi arata 10 idei pentru transformarea resturilor de mancare in preparate delicioase, sanatoase si rapide! Veti gasi in aceasta lista feluri principale de mancare – chiftelute, musaca, sarmale, legume umplute si multe alte retete minunate pe care le puteti incerca cu usurinta!

Asadar, mai jos veti gasi cateva moduri creative de a folosi resturile de la diverse mancaruri lasate in frigider si retete in mese delicioase si gustari pentru intreaga familie! 🙂

Dati click pe titluri pentru a accesa fiecare dintre aceste retete. Spor la gatit!

Idei pentru transformarea resturilor de mancare in preparate delicioase

Musaca de cartofi cu linte

Cottage pie este o reteta clasica englezeasca, bazata pe resturile care se gaseau in gospodariile fermierilor de odinioara. Musacaua este baza pe aceeasi idee – o mancare satioasa facuta din cartofi si carne tocata, sau, in cazul retetei acesteia, cu linte. Bucurati-va de aceasta mancare intr-o seara friguroasa de iarna alaturi de prieteni si familie!

best vegetarian cottage pie lentil pie musaca de cartofi cu linte

Chiftelute suedeze in sos (de post)

Chiftelele suedeze sunt un preparat traditional al tarii, care au facut inconjurul tuturor bucatariilor lumii. Fiecare familie din Suedia are propria modalitate si reteta de a le gati si este foarte usor sa te joci cu mirodeniile. Si parca ar fi pacat ca un preparat care provine dintr-o tara atat de civilizata si progresista precum e Suedia sa nu aiba si o varianta vegana – si una cu totul si cu totul delicioasa, mai ales!

Vegan Swedish Meatballs chiftelute suedeze vegane vegetariene

Drob de post – reteta simpla si aromata

Drobul este probabil una din mancarurile festive preferate ale romanilor. Gustos si satios, acest drob de post merge bine gatit in mai multe feluri si cu mai multe ingrediente diferite. Desi in drobul standard se pune carne tocata si ou, varianta de post poate fi preparata cu naut, tahini si ciuperci. Incercati-o si nu veti regreta cu siguranta!

vegan meatloaf recipe drob de post

Arancini

Arancini sunt aperitive clasice italienesti, provenind din Sicilia. Sunt rulouri de orez simplu de facut, traditional umplute cu mozarella si prajite. Din cauza asta, nu sunt chiar cea mai sanatoasa reteta din lista asta, chiar si in varianta vegana, dar nu ai altfel cum sa ajungi la consistenta dorita. Arancini sunt o gustare minunata de seara, pe care o puteti servi cu orice fel de sos!

Vegan Arancini Fried vegan Rice Balls recipe

Ceapa umpluta rumenita la cuptor

Ce ar putea fi mai potrivit pentru o cina rapida si savuroasa decat un preparat libanez iute? Ce spuneti de o portie de ceapa rumenita, umpluta cu orez, si condimentata perfect? Va puteti bucura de acest preparat asa cum este, sau il puteti servi cu piure de cartofi si sos de iaurt vegetal! Delicios! 🙂

roasted stuffed onions ceapa umpluta la cuptor

Sarmale de post in foi de varza murata 

Cui nu ii plac sarmalele in preajma sarbatorilor? Iata o reteta simpla de sarmale de post de care se va putea bucura intreaga familie – si cei vegani, si cei religiosi. Combinatia de orez si ciuperci le da o consistenta aparte si veti fi probabil mirati sa aflati ca multa lume prefera aceste sarmalute pe langa cele traditionale cu carne!

Pickled Cabbage Rolls with Mushroom and Brown Rice Stuffing | Sarmale vegetariene cu ciuperci

Clatite cu cartofi dulci

Din punct de vedere nutritiv, cartofii dulci sunt exceptionali – au toate vitaminele si aminoacizii de care ai nevoie si reprezinta, de asemenea, si o sursa buna de proteine. Si cum ar fi sa-i folosesti la un desert simplu si delicios, cum ar fi o portie de clatite? Clatitele vegane cu cartofi dulci sunt o idee minunata de desert, sau de mic dejun. Sunt delicioase si retin aproape toate calitatile nutritive ale cartofilor. Incearca-le si tu!

Vegan Sweet Potato Pancakes recipe Clatite cu cartofi dulci

Vinete umplute cu ciuperci si orez

Iata inca o reteta simpla si gustoasa, cu umplutura clasica de ciuperci si orez. Vinetele coapte sunt intotdeauna o idee buna, iar acestea se pot servi cu sos de usturoi pentru un adaos de aroma. Daca vi se pare prea simpla si mai aveti legume si mirodenii prin camara, le puteti adauga pentru a diversifica aroma acestui preparat! Nu uitati sa experimentati! 🙂

Stuffed Aubergines with Garlic Sauce Vegan Recipe | Vinete umplute

Dovlecei umpluti cu quinoa si linte

Urmeaza inca o reteta de legume umplute! De data aceasta este vorba de clasicii dovlecei umpluti. Incercati un amestec de quinoa si linte rosie in loc de traditionalul orez alb pentru un plus de gust si valoare nutritiva! Rezultatul este un preparat satios si plin de gust, care cu siguranta il va pacali si pe cel mai avid iubitor de carne!

Stuffed zucchini with quinoa lentils Dovlecei umpluti cu quinoa linte reteta

Ardei umpluti

O reteta clasica, usor de facut, care se regaseste in casele fiecarei familii din Europa de Est. Oricine a crescut cu ardeii umpluti facuti de mama sau bunica si va recunoaste mirosul acestui preparat traditional, va fi transportat in timp. Ardeii umpluti sunt usor de preparat, insa petrec mai mult timp in cuptor. Fie ca ii pregatiti cu amestec de carne sau ii faceti vegani, singuri sau cu familia, ardeii umpluti sunt o idee minunata pentru un final de zi obositoare!

stuffed-peppers-ardei-umpluti