Plantarea si recoltarea galbenelelor | Ghid complet
Galbenelele sunt un tip de flori de culoare galben stralucitor, foarte frumoase, cultivate in mod traditional ca plante decorative. Dar stiati ca exista foarte multe utilizari pentru ele in afara de aspectul lor? De exemplu, puteti folosi florile de galbenele pentru a prepara un ulei infuzat ce are o multime de proprietati medicinale vindecatoare.
In acest articol va voi spune tot ce trebuie sa stiti despre cum se planteaza galbenelele in gradina, despre cum pot fi pastrate florile pentru cat mai mult timp si multe alte informatii utile!
Continut:
- Ce sunt galbenelele
- Beneficiile utilizarii galbenelelor
- Cum sa plantezi seminte de galbenele
- Cat dureaza sa creasca galbenelele
- Cand si cum culegem galbenelele
- Cum sa pastrezi semintele de galbenele pentru a fi plantate anul viitor
- Pastrarea florilor de galbenele
Ce sunt galbenelele?
Galbenelele, numite si Calendula sau Calendula officinalis, sunt plante foarte comune, cultivate cu mare usurinta, ce au fost folosite in scopuri medicinale inca din cele mai vechi timpuri. Galbenelele sunt flori comestibile si pot fi adaugate in salate sau ceai, de exemplu. Aceasta planta este folosita si ca remediu natural pentru iritatii ale pielii, inclusiv arsuri solare si eruptii cutanate.
Florile de galbenele au o culoare galben-portocaliu intensa. Frunzele variaza de la verde deschis si pana la verde inchis, in functie de soiul pe care il cresteti. Tulpina prezinta “fire de par” care ajuta la mentinerea umezelii in conditii uscate, astfel incat galbenelele pot supravietui mai bine decat alte tipuri de flori – de exemplu, ele nu au nicio problema atunci cand seceta loveste gradina in timpul lunilor de vara.
Despre calendula au scris pentru prima data Hipocrate si Plinius cel Batran. Ba chiar se crede ca galbenele erau una dintre ierburile folosite de Cleopatra atunci cand isi facea faimoasele bai in lapte de magarita!
Beneficiile utilizarii galbenelelor
Galbenelele sunt plante versatile ce pot fi folosite atat in scopuri medicinale, cat si cosmetice. Calendula a fost folosita de secole in medicina pe baza de plante, in special ca tratament pentru probleme ale pielii cum ar fi acnee, eczeme si lovituri. Florile de galbenele pot fi, de asemenea, consumate proaspete sau uscate pentru a face ceai sau infuzie, sau pot fi folosite in produse de gatit sau de ingrijire a pielii sub forma de ulei.
Beneficii si utilizari externe ale galbenelelor
Atunci cand sunt folosite local sau topic, galbenelele sunt un remediu natural excelent pentru piele. Acestea au proprietati antibacteriene si antifungice si pot fi folosite drept agent antiinflamator. Calendula este, de asemenea, un tratament extrem de bun pentru rani, inclusiv arsuri, taieturi si eruptii si iritatii de scutec!
Iata cateva dintre cele mai importante proprietati ale calendulei pentru uzul extern:
- Antiseptic – Calendula are proprietati antibacteriene si antifungice care ajuta la combaterea infectiilor din organism;
- Antiinflamator – Calendula contine compusi care reduc inflamatia; acesti compusi se numesc flavonoide si se regasesc si in alte ierburi precum musetelul sau levantica.
Mai mult, uleiurile esentiale din galbenele actioneaza drept antibiotice naturale si au si proprietatea de a hidrata in acelasi timp pielea uscata cauzata de eczeme sau psoriazis.
Beneficii si utilizari interne ale galbenelelor
S-ar putea sa stiti ca galbenelele sunt flori si ingrediente populare in unguente si creme, dar ceea ce s-ar putea sa nu stiti este ca sunt, de asemenea, foarte bune pentru sistemul digestiv! Da, galbenelele sunt si comestibile! Florile proaspete de galbenele au gust de castraveti inmuiati in miere, cu o nuanta suficient de acida pentru a nu fi excesiv de dulci.
Unul dintre beneficiile principale ale galbenelelor este capacitatea lor de a ajuta digestia. Mucilagiul din plante ajuta la calmarea stomacului si a intestinelor, acoperindu-le cu un strat protector care previne iritatia si inflamatia. Acest lucru este util mai ales pentru persoanele care sufera de alergii sezoniere sau sensibilitati alimentare, deoarece poate ajuta la reducerea simptomelor precum balonare, crampe si greata.
Cum sa plantezi seminte de galbenele
Culoarea portocalie vibranta a galbenelelor le face o alegere excelenta pentru orice gradina! Planta va creste cu usurinta din seminte si, odata stabilizata, va inflori toata vara si nu va necesita prea multa ingrijire in afara de udarea ocazionala.
Va recomand plantarea semintelor de galbenele primavara. Desi calendula poate fi semanata pe tot parcursul sezonului, cel mai bine este sa o semanati primavara pentru a avea flori minunate toata vara.
Sfatul meu: Inmuiati semintele de galbenele in apa peste noapte inainte de a le planta. Acest lucru asigura ca semintele vor fi complet hidratate inainte de a fi plantate, ceea ce le va ajuta sa germineze mai bine si sa creasca mai repede dupa ce rasar din pamant.
Dupa ce ati inmuiat semintele peste noapte, este timpul pentru partea mai interesanta: plantarea! Va recomand sa plantati semintele la o adancime de aproximativ 1 cm. Pamantul ar trebui sa se simta umed atunci cand bagati degetul in el, dar nu chiar plin de apa – trebuie doar sa ne asiguram ca exista suficienta umiditate pentru ca samanta sa nu se usuce.
Cat dureaza sa creasca galbenelele?
Va puteti astepta ca galbenelele sa creasca si sa ajunga la maturitate in aproximativ 6 pana la 8 saptamani dupa insamantare. Plantele vor inflori pe tot parcursul cresterii lor, asa ca ar trebui sa le puteti recolta in orice moment. Cand galbenelele sunt inflorite, de un galben stralucitor, inseamna ca sunt gata de cules.
Cand si cum culegem galbenelele
Calendula este o planta anuala foarte rezistenta, care poate fi recoltata pe tot parcursul sezonului de crestere, dar ideal ar fi sa culegeti florile de galbenele atunci cand sunt in plina floare si petalele tocmai au inceput sa se deschida. In plus, florile de galbenele se recolteaza cel mai bine dimineata, cand nu mai este roua pe ele, astfel incat sa nu aiba petale umede.
Cum sa pastrezi semintele de galbenele pentru a fi plantate anul viitor
Iata cum sa colectezi semintele de galbenele pentru plantare:
- asteptati pana cand unele dintre flori cresc si dezvolta acei “saculeti” de seminte;
- odata ce saculetii cu seminte apar, puteti fie sa asteptati ca acestia sa se usuce in mod natural si sa „colectati” semintele, fie puteti sa taiati capetele florilor si sa le depozitati intr-o punga de hartie intr-un loc racoros si uscat timp de doua saptamani sau chiar mai mult;
- dupa ce saculetii de seminte s-au uscat, treceti mana peste ei si astfel culegeti semintele.
Pastrarea florilor de galbenele
Daca intentionati sa faceti ulei de galbenele, cel mai bine este sa pastrati capetele de flori in intregime; puteti sari peste smulgerea individuala a petalelor daca doriti, deoarece este un proces care necesita prea mult timp si rabdare!
Pentru a prezerva florile de galbenele, trebuie mai intai sa le uscati complet, apoi sa le depozitati in borcane de sticla inchise etans sau pungi de plastic sigilate. Puteti chiar sa pastrati florile in frigider sau congelator atata timp cat acestea sunt uscate bine. Pentru a le pastra la frigider, puneti-le intr-un recipient ermetic. Aceeasi metoda se aplica si pentru pastrarea lor in congelator, cu exceptia faptului ca trebuie sa folositi pungi speciale de congelator.
Sper ca acest ghid complet v-a ajutat sa aflati mai multe despre galbenele si despre cum sa va bucurati cat mai mult de proprietatile lor vindecatoare unice. Daca aveti intrebari, nu va sfiiti sa le lasati in sectiunea de comentarii de mai jos, iar eu voi face tot posibilul sa va ofer cele mai bune raspunsuri!