Skip to Content

Cele mai populare tipuri de sos de paste pe care trebuie sa le incerci

sosuri de paste populare ghid

Acest ghid te va ajuta sa explorezi lumea delicioasa a diferitelor tipuri de sos de paste si sa-l gasesti pe cel perfect pentru urmatorul tau fel de mancare.

Pastele sunt una dintre cele mai indragite mancaruri din lume si nu este un secret de ce. Cu aroma lor speciala si textura satisfacatoare, pastele sunt preparatul perfect pentru orice masa, in orice zi a saptamanii. Dar sa nu uitam de adevarata vedeta a spectacolului – sosul!

Sosul de paste poate imbunatati sau strica un fel de mancare, iar optiunile sunt nesfarsite. De la sosul clasic de rosii pana la cremosul Alfredo, fiecare tip de sos pentru paste ofera propria sa aroma si textura unica. Pentru a va ajuta sa navigati in lumea sosurilor pentru paste, am creat un ghid cuprinzator despre cele mai populare tipuri de sos de paste.

pasta recipes ebook
Obtineti peste 50 de retete cu paste care sunt rapid si usor de facut! PDF interactiv – compatibil mobil si tableta! Numiti pretul corect aici.

Cele mai populare tipuri de sos de paste

Sos de paste cu rosii

Acest sos clasic este facut din rosii fierte, ierburi si condimente. Este versatil si se potriveste cu orice forma de pasta.

Iata trei retete de paste cu sos de rosii pe care ar trebui sa le incercati:

spaghete cu sos de rosii
Paste cu sos de rosii

Sos de paste Alfredo

Sosul Alfredo este un sos clasic, cremos, care este de obicei facut din unt, smantana si parmezan. Se serveste de obicei cu paste fettuccine si poate fi folosit si ca topping pentru pui sau alte feluri de mancare. Sosul este usor de preparat si este gata in doar cateva minute pe plita. Untul si smantana se combina si se fierb pana la ingrosare, apoi parmezanul se amesteca pana se topeste si se omogenizeaza. Sosul rezultat este bogat si indulgent, cu o aroma acidulata si sarata data de parmezan. Sosul Alfredo este pe placul tuturor si un element de baza in bucataria italiana, ceea ce il face o alegere excelenta pentru orice iubitor de paste.

Iata trei retete de paste cu sos Alfredo pe care ar trebui sa le incercati:

Pesto paste cu trufe reteta
Paste cu salsa de trufe

Sos pesto pentru paste

Pesto este un sos verde facut cu busuioc, usturoi, seminte de pin, parmezan si ulei de masline. Sosul este de obicei facut intr-un robot de bucatarie sau cu un mojar cu pistil si apoi este amestecat in paste pentru a crea o mancare delicioasa si aromata. Pesto este originar din regiunea Liguria din Italia si este servit in mod traditional cu paste trofie sau trenette. Sosul are o aroma proaspata si vibranta, ceea ce il face o alegere populara pentru preparatele cu paste.

Iata doua retete de paste cu sos pesto pe care ar trebui sa le incercati:

paste cu sparanghel
Paste cu sos pesto

Sos de paste Carbonara

Carbonara este un sos italian care este facut in mod traditional cu oua, branza, pancetta sau bacon si piper negru. Se spune ca isi are originea in regiunea Lazio din Italia la mijlocul secolului al XX-lea si a devenit rapid un element de baza in bucataria romana. Sosul este cremos si bogat, ouale adaugand o textura fina, catifelata, iar pancetta sau baconul adaugand o aroma sarata si afumata. De obicei, este asociat cu spaghete sau alte forme lungi de paste.

Iata trei retete de paste cu sos carbonara pe care ar trebui sa le incercati:

 Pasta stroganoff de ciuperci cu paste
Paste cu sos de ciuperci

Sos de paste Bolognese

Sosul bolognese, cunoscut si sub numele de ragù alla bolognese, este un sos italian pe baza de carne, care este de obicei facut cu carne de vita macinata, ceapa, telina, morcovi, rosii, vin rosu si lapte. Este un sos fiert lent, bogat si consistent, cu combinatia de carne si legume care creeaza o aroma profunda si complexa. Sosul bolognese are o istorie lunga si se crede ca isi are originea in regiunea Emilia-Romagna din Italia, unde este si astazi un aliment de baza. Este adesea asociat cu tagliatelle sau alte forme largi de paste, precum si cu lasagna.

Iata trei retete de paste cu sos bolognese pe care ar trebui sa le incercati:

 paste bolognese vegane de post
Ragu vegan

Sos de paste Arrabiata

Arrabiata este un sos de rosii picant facut cu usturoi, rosii, ulei de masline si fulgi de chili uscati. Sosul este fiert pentru o perioada scurta de timp pentru a scoate aromele si este servit in mod traditional cu paste penne. Sosul este originar din Italia si numele „Arrabiata” inseamna literalmente „furios” in italiana, datorita picantitatii sale.

Iata doua retete de paste cu sos Arrabiata pe care ar trebui sa le incercati:

paste cu sos curry
Paste cu sos curry

Sos de paste Marinara

Sosul Marinara este un sos de rosii italian clasic, care este facut cu rosii zdrobite sau facute in piure, usturoi, ceapa si un amestec de ierburi precum busuioc, oregano si cimbru. Acest sos este fiert pentru o perioada mai lunga de timp decat arrabiata pentru a scoate aromele si este adesea folosit ca sos de baza pentru alte feluri de mancare cu paste. Sosul Marinara are o aroma bogata si usor dulce, facandu-l un sos versatil care poate fi folosit cu o varietate de paste.

Iata doua retete de paste cu sos Marinara pe care ar trebui sa le incercati:

 Sos de paste cu dovleac
Paste cu sos de dovleac

Sos de paste cu vodca

Sosul de vodca este un sos cremos de rosii originar din Italia si este numit dupa votca care este folosita ca ingredient in sos. Pentru a face sosul, rosiile zdrobite se fierb cu smantana groasa, ceapa, usturoi si vodca pana devin groasa si cremoasa. Sosul este de obicei condimentat cu sare, piper si parmezan ras.

Iata o reteta de paste cu sos de vodca pe care ar trebui sa o incercati:

Farfalle cu pesto
Farfalle cu sos verde

Sos de paste Puttanesca

Sosul Puttanesca este un sos de rosii aromat si intepator, care este facut cu ingrediente precum usturoi, hamsii, capere, masline si fulgi de ardei rosu. Sosul este de obicei fiert pana cand este gros si aromat si este servit in mod traditional cu spaghete.

Iata doua retete de paste cu sos Puttanesca pe care ar trebui sa le incercati:

spaghete alla puttanesca
Paste Puttanesca vegane

Sos de paste Amatriciana

Sosul Amatriciana este un sos pe baza de rosii care este facut cu ingrediente precum ceapa, pancetta sau bacon, fulgi de ardei rosu si branza Pecorino rasa. Sosul este de obicei fiert pana cand este gros si aromat si este servit in mod traditional cu spaghete sau alte forme de paste lungi. Se spune ca acest sos isi are originea in orasul Amatrice, situat in regiunea centrala a Italiei, motiv pentru care este cunoscut sub numele de sos Amatriciana.

Iata trei retete de paste cu sos Amatriciana pe care ar trebui sa le incercati:

pasta recipes ebook
Obtineti peste 50 de retete cu paste care sunt rapid si usor de facut! PDF interactiv – compatibil mobil si tableta! Numiti pretul corect aici.

Sper ca acest ghid cuprinzator va va ajuta sa explorati lumea delicioasa a diferitelor tipuri de sos de paste si sa gasiti pe cel perfect pentru urmatorul vostru fel de mancare.