Iata cum sa faci iarba-grasa murata – un condiment pe care il poti adauga la supe, tocane, peste si multe altele!
Iarba-grasa, cunoscuta si sub numele de Portulaca oleracea, este o planta erbacee, suculenta, care se gaseste in mod obisnuit in gradini, peluze si zone de deseuri. Este o planta care atinge de obicei inaltimi de doar cativa centimetri, cu frunze mici, rotunde si flori galbene sau roz. Iarba-grasa este cunoscuta pentru capacitatea sa de a se dezvolta in conditii calde si uscate, ceea ce o face o alegere populara pentru gradinile tolerante la seceta.
Numita si grasita, aceasta este o planta foarte hranitoare, care contine niveluri ridicate de vitamine si minerale, inclusiv vitaminele A, C si E, precum si potasiu, magneziu si fier. De asemenea, este o sursa buna de acizi grasi omega-3. Frunzele, tulpinile si florile plantei sunt toate comestibile si pot fi folosite in salate, sandvisuri sau mancaruri gatite. Puteti afla mai multe in acest ghid despre iarba-grasa.
Aceasta este o buruiana foarte comuna in Romania, o poti gasi aproape peste tot. O am in multe locuri prin gradina mea si se auto-insamanta in mod regulat. Ei bine, de cand am descoperit beneficiile sale uimitoare si am inceput sa o mananc, raspandirea s-a mai diminuat. Dar fiecare planta vine cu atat de multe seminte minuscule, asa ca atata timp cat voi lasa cateva plantute inflorite in gradina mea, cu siguranta voi avea si pentru anul urmator.
Cultivarea si recoltarea grasitei
In cazul in care nu aveti aceasta buruiana minune in gradina ta, puteti si sa o cultivati. Pentru a creste iarba-grasa, cel mai bine este sa semanati semintele direct in gradina dupa ultima data de inghet. Planta prefera solul bine drenat si soarele plin, dar poate tolera umbra partiala. Este o planta de intretinere redusa si nu necesita multa udare sau fertilizare.
Cand recoltati iarba-grasa, cel mai bine este sa culegeti frunzele si tulpinile cand sunt tinere si fragede. De asemenea, puteti recolta semintele plantei, care pot fi folosite pentru plantarea viitoare sau macinate intr-o pulbere si folosite ca condiment.
Exista atat de multe retete delicioase si interesante cu iarba-grasa (grasita) pe care le puteti incerca, dar cel mai mult imi place de departe iarba-grasa murata. Am descoperit aceasta reteta intr-una dintre cartile mele de bucate preferate „Ierburi uitate” – carte in care Mona Petre prezinta retete cu buruieni si plante mai putin cunoscute. Eu am adaptat usor reteta.
Puteti adauga iarba-grasa murata in supe, se potriveste atat de bine cu pestele si tocanitele, dar o mananc cam cu orice!
Iarba-grasa murata
Ingredients
- iarba-grasa proaspata intreaga (frunze si tulpini) – aproximativ doi pumni
- 4 catei de usturoi taiati felii
- 200 ml otet de vin alb
- 100 ml apa
- 1 lingurita sare de murat
- ⅓ lingurita boabe de piper
- ⅓ lingurita de semințe de fenicul
- ½ lingurita de semințe de mustar
- ½ lingurita ienibahar intreg
Instructions
- Recolteaza grasita proaspata. Alege tulpinile mai tinere si clateste-o bine cu apă rece.
- Sterilizeaza borcanul. Eu pur si simplu il spal si il dau la cuptor la 150C timp de 15 minute.
- Intr-o oala mare, pune apa la fiert. Adauga iarba-grasa si las-o sa fiarba doar un minut. Scoate-o si pune-o deoparte intr-un castron cu apa cu gheata.
- Intr-o oala mica, incalzeste otetul cu sare, condimente si apa. Adu-l la fierbere.
- Indeasa toata grasita in borcan si toarnai peste otetul fierbinte.
- Pune capacul si lasa-l sa se raceasca incet la temperatura camerei.