Skip to Content

Descopera lumea pastelor: 10+ Tipuri de paste de la clasice la creative

Descopera lumea pastelor Tipuri de paste de la clasice la creative

Bine ati venit, iubitori de paste! Astazi va vorbesc despre diferite tipuri de paste pe care le puteti face si savura in diverse combinatii de arome. De la spaghete clasice cu chiftele pana la taitei vegetali spiralati la moda, exista un fel de mancare cu paste pentru fiecare gust si ocazie.

Originile si istoria pastelor

Pastele sunt unul dintre cele mai consumate alimente de baza din lume, iar originea si istoria pastelor este plina de traditie si mister. Originea exacta a pastelor nu este clara, dar multi cred ca acestea au fost create pentru prima data in China antica si aduse in Italia de Marco Polo in secolul al XIII-lea. Altii sustin ca pastele au fost inventate in regiunea mediteraneana si au fost savurate de oamenii din acea zona de secole.

Indiferent de originea lor, pastele au devenit rapid populare in Italia, unde au fost adoptate ca aliment de baza si au fost facute intr-o varietate de forme si dimensiuni. De-a lungul secolelor, pastele au devenit o parte integranta a bucatariei italiene si s-au raspandit in intreaga lume, castigand popularitate in tari precum Statele Unite, Spania si Franta. Astazi, pastele sunt savurate intr-o varietate de feluri de mancare, de la paste simple cu sos de rosii pana la lasagna. Popularitatea pastelor a crescut de-a lungul timpului si ramane un aliment indragit pentru oamenii de toate varstele si culturile.

pasta recipes ebook
Obtineti peste 50 de retete cu paste care sunt rapid si usor de facut! PDF interactiv – compatibil mobil si tableta! Numiti pretul corect aici.

Cate tipuri de paste exista?

Spaghete

– au o forma lunga, subtire, cilindrica, care este una dintre cele mai populare forme de paste din lume.spaghetti

Fettuccine

 – paste plate, ca o panglica; mai late decat spaghetele si adesea folosite in sosurile cremoase.fettucine

Linguine

– paste plate, inguste, care sunt ca fettuccine dar mai micute si adesea folosite in preparatele cu fructe de mare.linguine pasta

Penne

– paste scurte, in forma de tub; crestate pe exterior si excelente pentru captarea sosurilor.penne

“Par de inger” / Angel hair

– paste foarte subtiri, delicate, care se folosesc cel mai bine in supe.angel hair pasta

Rigatoni

– paste mari, in forma de tub, care au creste la exterior si sunt grozave pentru sosuri consistente.rigatoni pasta

Ziti

– paste mari, in forma de tub, similare cu penne, dar netede si cu o forma mai dreapta.ziti pasta

Lasagna

foi late de paste, plate, care sunt de obicei stratificate cu branza, carne sau legume si un sos pe baza de rosii. Aceste paste sunt populare in bucataria italiana si sunt adesea coapte in cuptor pentru a crea un fel de mancare cald si reconfortant. Lasagna este o pasta versatila care poate fi facuta cu o varietate de ingrediente, ceea ce o face o alegere populara atat pentru iubitorii de carne, cat si pentru vegetarieni deopotriva.lasagna pasta

Scoici

– se gasesc atat mici cat si mai mari, au o suprafata mare, curbata, care este excelenta pentru umplutura.shells pasta

Farfalle

– paste in forma de papion care sunt adesea folosite in salate si preparate reci.farfalle

Cannelloni

– paste in tub mare, asemanatoare cu rigatoni, care pot fi umplute cu diferite tipuri de umplutura.cannelloni pasta

Gnocchi

paste traditionale facute dintr-un amestec de cartofi, faina si oua. Aluatul este modelat in galuste mici, rotunde, care de obicei se fierb si se servesc cu un sos. Gnocchi au o textura moale si frageda, ceea ce ii face o alegere populara pentru cei care prefera un fel de mancare de paste mai usoare.gnocchi

Tortellini

paste mici, in forma de inel, care sunt de obicei umpluta cu un amestec de branza, carne sau legume. Aceste paste sunt originare din regiunea Emilia-Romagna din Italia si sunt adesea servite intr-un sos bogat pe baza de carne sau intr-un bulion usor. Umplutura din interiorul pastelor adauga o explozie de aroma fiecarei muscaturi, facand tortellini o alegere populara pentru un fel de mancare consistent de paste.tortellini

Acestea sunt doar cateva dintre numeroasele tipuri de paste disponibile, fiecare cu propriile calitati si utilizari unice. Indiferent daca sunteti in cautarea unor paste care sa reziste la un sos consistent sau a unora care sa absoarba un bulion delicat, exista un tip de paste pentru fiecare dorinta.

Care sunt cele mai cunoscute tipuri de preparate cu paste?

Unele dintre cele mai populare si originale retete de paste includ:

  • Spaghete Bolognese – un preparat clasic italian preparat cu un sos de rosii pe baza de carne, servit de obicei cu spaghete.
paste bolognese vegane de post
Paste Bolognese Vegane
  • Fettuccine Alfredo – un preparat cremos de paste facut cu paste fettuccine, unt si parmezan.
paste cu sos alfredo vegan
Paste cu sos Alfredo vegan
  • Carbonara – un fel de mancare traditionala din paste italiene facute cu spaghete, oua, bacon sau pancetta si parmezan.
paste carbonara de post
Carbonara Vegane
  • Cacio e Pepe – un preparat de paste simplu, dar aromat, facut cu spaghete, branza pecorino romano, piper negru si ulei de masline.
  • Paste pesto – un preparat de paste racoritoare facut cu pesto de busuioc, paste si nuci de pin.
paste cu pesto
Paste cu pesto
  • Mac and Cheese – o mancare clasica de confort facuta cu macaroane cu cot si un sos cremos de branza.
  • Paste cu busuioc si rosii – un preparat de paste proaspete si aromate facute cu rosii cherry, busuioc proaspat si ulei de masline.
protein pasta with tomatoes dinner paste proteice cu rosii
  • Linguine cu scoici – un preparat delicios de paste cu fructe de mare, facut cu paste linguine, scoici, usturoi si vin alb.
  • Ravioli – buzunare mici de paste umplute cu branza, carne sau legume si servite cu o varietate de sosuri.
  • Supa Minestrone – o supa italiana consistenta facuta cu paste, legume si fasole.

Acestea sunt doar cateva dintre cele mai populare si originale retete de paste, dar exista multe altele de explorat si de bucurat. Aceste feluri de mancare din paste sunt recunoscute si savurate pe scara larga in intreaga lume, adesea servite in restaurantele italiene. Unele dintre aceste feluri de mancare au evoluat in variatii unice, in functie de gusturile si ingredientele locale.

Categorii de preparate din paste dupa tipul de sos

Mancaruri clasice de paste

In primul rand, avem preparatele clasice de paste, placute de toata lumea. Acestea sunt felurile de mancare pe care ati crescut mancand si inca le iubiti pana in ziua de azi. Spaghete cu chiftelute, fettuccine Alfredo si lasagna sunt cateva exemple ale acestora. Sunt familiare si intotdeauna un succes la masa.

 tipuri de paste

Mancaruri usoare de paste

In continuare, avem preparatele mai usoare cu paste. Aceste feluri de mancare contin adesea ingrediente proaspete, sosuri mai usoare si uneori chiar alternative low-carb de paste, cum ar fi taiteii din dovlecei sau dovlecei spaghetti. Pastele cu creveti cu lamaie si usturoi si salata de paste caprese sunt exemple ale acestor preparate mai usoare. Sunt perfecte pentru zilele de vara sau cand cauti o optiune mai sanatoasa.

Mancaruri consistente cu paste cu carne

Apoi, sunt preparatele consistente, de paste cu carne. Gandeste-te la ziti la cuptor sau cannelloni umpluti. Sunt perfecte pentru noptile reci de iarna sau cand ai pofta de ceva cald si reconfortant.

Mancaruri unice de paste

In sfarsit, avem preparatele unice si la moda de paste. Aceste feluri de mancare prezinta adesea ingrediente creative, arome indraznete si noi rasturnari ale mancarurilor clasice de paste. Paste carbonara cu panceta crocanta, dovlecei spaghetti cu pesto si taiteii ramen cu ou moale sunt cateva exemple ale acestor preparate unice si la moda. Sunt perfecte atunci cand vrei sa incerci ceva nou si diferit.

Asadar, fie ca ai chef de o mancare clasica confortabila, o optiune mai usoara, o masa copioasa sau ceva unic si la moda, exista un fel de mancare cu paste pentru tine.